Község Önkormányzat Szervezetek/Intézmények Egyházi élet Hírek
  SK | HU  

Átadták az R2-es újabb szakaszát

Ismét komfortosabb lett a gömöri autósok élete, de azoké is akik errefelé járnak. Csütörtökön ugyanis átadta rendeltetésének az R2-es gyorsforgalmi út újabb szakaszát az Nemzeti Útépítő Társaság.

Ez az útszakasz a Gömörfügét megkerülő 3,3 km-es szakasz, melyet nem egészen két év alatt építettek ki és a motoroscsárda mellett kapcsolódik a már korábban megépült Tornalját elkerülő mintegy 11 km-es szakaszra. Az építés 425,154 millió koronájába került az államnak, viszont jól jön a régiónak, sőt az építés ideje alatt 2006 októberétől 2008 júliusáig a környékről többen találtak itt munkát.

Az említett gömörfügei útszakasz építésének első fázisában a helyszínen régészeti ásatások is folytak az út nyomvonalán. Értékes bronzkori, egy másik lokalitásban pedig középkori leletek kerültek felszínre. Oldalfalva határában több mint háromezer éves szinte sértetlenül előkerült és akkor elrejtett bronzkincsre leltek, Gömörfüge határában pedig egy középkori település maradványait találták a Nyitrai Régészeti Intézet munkatársai. Ezeket a leleteket egyébként a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban láthatták az érdeklődők. Az állami beruházást megelőzően a födterületek felvásárlása valósult meg, bár úgy hírlik egynéhány parcella illetve tulajdonos kifogásolja ennek lefolytát.

Az említett útszakaszok az Osgyánt megkerülővel egyetemben nagyban hozzájárulnak a forgalom meggyorsításához. Más dolog, hogy kezdetben fizető útszakasz volt az R2-es Tornalját és Osgyánt megkerülő része. Simon Zsolt parlamenti képviselő kezdeményezésének és az aláírásgyűjtésnek köszönhetően ezek a szakaszok ezév végéig díjmentesek. Közben újabb aláírásgyűjtés folyt, melyet augusztus közepén juttattak el a kormányfőhöz és a közlekedési miniszterhez. Előzetes ígéret van arra, hogy a jövöben sem kell fizetni az itteni autózásért, legalább is addig amíg az R2-es teljes egészében meg nem épül.


- forrás: oli -


Administrátor

Verzia 4.0a; © CSX 2017;