Község Önkormányzat Szervezetek/Intézmények Egyházi élet Hírek
  SK | HU  

Ezévben négy millióért

Hanva – A Sajó mellett elterülő település a dinamikusan fejlődő gömöri települések egyike. Czókoly Lajos polgármester hivatalba lépése után ez még markánsabbá vált – lehet mert a vállalkozói szférából érkezett, lehet mert a pályázás és az ehhez szükséges ismeretek hozzá közelebb állnak mint másokhoz. Már-már biztosra vehető, hogy ebben az évben további 4 millió koronát invesztálnak a település szennyvízhálózatának építésébe, s ezzel már szinte el is készül a több mint tízmilliós beruházás.

A községnek saját ivóvízforrása volt már évek óta, amelyet a községi kutak (három furat) biztosítottak. Az már más lapra tartozik, hogy a közegészségügyisek kiviszgálás után kifogásokat emeltek az ivóvíz minőségével szemben, így azt, úgymond emberi fogyasztásra alkalmatlannak találták. Aztán ügyintézést nyert a vezetékes ivóvíz bebiztosítása – s egy-két év elteltével a klenóci víztározó jó minőségű vizét ihatták a helyiek. Ez viszont csak félmegoldás a közművesítés terén, ugyanis a felhasznált vizet, meg a felgyülemlett szennyvizet stb. el is kell vezetni. Ennek ürügyén kezdtek hozzá a szennyvízhálózat és természetesen a víztisztító állomás építéséhez. Az építkezés 2002-ben vette kezdetét és 2005-ben már be is fejezték a Sajó melletti térségben kiépített szennyvíztisztítót és a bekötővezetéket. Ez akkor a polgármester bevallása szerint megközelítőleg 14 millió koronába került. A víztisztító viszont még nem üzemelhetett, mert a faluban nem készült el a szennyvízhálózat. Ezt újfent megpályázták és ismét sikerrel jártak. A régiófejlesztési minisztérium pályázati konstrukciójában erre az évre 3,8 millió koronát nyertek a szennyvízvezeték építésére. Ezt a községnek még mintegy 200 ezer korona önrésszel kell kiegészítenie.
A tervdokumentáció ugyan adott volt, de a kivitelező céget versenypályázat útján kellett keresniük a közbeszerzési törvény értelmében. Mindez napjainkra lezajlott, s a selmecbányai Combin Kft. kezdhet hozzá a munkálatokhoz. A tervek szerint erre augusztus elején kerül sor. A polgármesteri tájékoztatás szerint először a falu közepén, az úgymond intézmények házatáján vagyis a diakónia központ, az iskola és az óvoda előtti szakaszon épül meg a vezeték. Természetesen lakossági érdeklődésre is számítanak ebben a térségben. Erre a víztisztító gazdaságos üzemelése miatt van szükség. Ha minden jól megy lehet már ezévben beindul a szennyvízhálózat egy része és végre a víztisztítót is üzembehelyezhetik.

- forrás – oli -


Administrátor

Verzia 4.0a; © CSX 2017;