sk Község Önkormányzat Vállalkozások Szervezetek/Intézmények Egyházi élet Regió E-ujság hu
Submenu

Mind
Kultúra
Sport
Gazdaság
Régió
Közélet
Tudomány
Panoráma
Hirdetés

Kontakty

Počet návštev:
Anketa

Počasie

Falvaink - Bátka - Késnek a pályázati kiírások

A megoldásra váró feladatok és problémák, mit sikerült a közelmúltban elérni, mit terveznek az elkövetkező időszakban, Mács Zoltán polgármestertől kérdeztük.

A 920 lakost számláló település több szempontból is “központi”- nak számít. Itt működik a rimaszombati Munka, család és szociális-ügyi hivatal kihelyezett részlege, melynek körzetébe többtucat település tartozik. A község teljes szervezettségű magyar-szlovák tanítási nyelvű közös igazgatású iskolájának vonzáskörzetét szintén nem kevesebb mint tíz település képezi. Ugyancsak itt működik a körzeti orvosi rendelőintézet, amelyben egy általános orvos, egy-egy nőgyógyász, fogorvos és gyermekorvos rendel. Évtizedek óta itt működik a Balog-völgy több községének a határát felkaroló mezőgazdasági óriás-komplexum, mely jelenleg Agros néven közismert.
A gondok, a megoldásra váró feladatok és problémák egy kicsit szintén “körzetesítettek” – mindenki megelégedésére, a modernizálás és fejlődés korkövetelményeinek szellemében kell őket gyorsan orvosolni, hisz csak így biztosított az előrelépés.

Mács Zoltán polgármester már harmadik választási időszakát tölti a község első emberének székében. Hogy mit sikerült a közelmúltban elérniük, mit terveznek az elkövetkező időszakban azt már tőle halljuk:

- Egy modern község elengedhetetlen atribútuma a víz- és szennyvízhálózat valamint a víztisztító léte. Nos e téren csak részeredményeink vannak. Elkezdtük az építését, de csak kb. 30 százalékra készültünk el vele. Pénzre, állami támogatásra lenne szükségünk, de még mindig nem ismertek a pályázati kiírások. A környezetvédelem terén hasonló a helyzet. Nincsennek meg a pályázati konstrukciók, ahhoz pedig kis község vagyunk, hogy egyedül belevágjunk, hisz ez elsősorban pénzkérdés.

A jelenben egyedül az iskolaépület modernizálására tudunk pályázni. Tervbe vettük a nyeregtető kiépítését, egy további emelet realizálását, a hőszigetelést és a szociális berendezések modernizálását. Annak örülünk, hogy az óvoda felújítását – gázfűtés, hőszigetelés, ablakcserék – több mint egy millió korona értékben önerőből el tudtuk végezni. Az orvosi rendelőintézet és gyógyszertár épületében a szociális helyiségek teljes felújítását tervezzük és hozzáépítést is eszközlünk.

A közelmúltban sikerült az EU-s szabványoknak megfelelő gyermek játszóteret pályázati pénzekből kiépíteni, ugancsak sikeresek voltunk az INFO centrum létrehozásában.

Batka_IC_PC1_PC4.JPG

Itt a hét hat napján bárki ingyenesen internetezhet. A könyvtárunk rendezését is elvégeztük, tavaly ötszáz új kötettel gyarapítottuk és az idén is szeretnénk folytatni a modernizálást. A sport terén négy futball-csapatunk van különböző bajnokságokban, sakkozóink pedig a Gömöri Ligában szerepelnek. Fájó pontunk a kultúrház - a régit az egyház visszakapta, az Agroban-tól pedig többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült még megvenni a közösségi épületet, amely kis átépítés után mindent igényt kielégítene. A jövő tervei között szerepel a ravatalozó épületének a felújítása és átépítése. Szeretnénk a környezetvédelemmel is többet foglalkozni, bár a szemétbegyűjtést és szállítást saját eszközeinkkel megoldottuk. Ezévben pedig nyélbeütjük a magyarországi testvér-települési kapcsolatunkat is.

Forrás : - oli -


Molnar Gabriel: 5.5.2008

Banner

Reklama - Reklám

Vyhľadať v Google


Projekt
je spolufinancovaný logomdpt
Počet návštev:
Verzia 2.1; © CSX 2006;     E- Mail: webmaster